stefanos oikonomou
stefanos oikonomou
ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
Οι δικηγόροι της εταιρίας μας έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το δίκαιο των εμπορικών εταιριών και μπορούν να σας υποστηρίξουν νομικά στα πιο απλά έως και τα πιο δύσκολα θέματα που μπορούν να απασχολήσουν έναν επιχειρηματία που θέλει να ιδρύσει μία εταιρία ή είναι εταίρος ή μέτοχος αυτής.
Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας υποστηρίξουν νομικά στην ίδρυση εταιρίας δηλαδή στην σύνταξη καταστατικού στην δημοσίευσή του στο ΓΕΜΗ και στην λήψη του ΑΦΜ με ανταγωνιστικές τιμές. Επίσης οι δικηγόροι μας αναλαμβάνουν την σύνταξη πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων καθώς και κάθε άλλης απόφασης της εταιρίας που απαιτείται ανάλογα με τον τύπο της καθώς και την μετατροπή της από τον έναν τύπο στον άλλο.
Οι δικηγόροι του γραφείου μας μπορούν να σας συμβουλεύσουν για την επιλογή του τύπου εταιρίας που ταιριάζει καλύτερα με τις ανάγκες σας ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας σας, τις ευθύνες που αναλαμβάνετε και το απαραίτητο κεφάλαιο καθώς φυσικά και τις απαραίτητες δαπάνες.
Οι δικηγόροι της εταιρίας μας μπορούν να αναλάβουν την δημιουργία μίας ανώνυμης εταιρίας σύμφωνα με τις ανάγκες σας και με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Παρακάτω, παραθέτουμε βασικές πληροφορίες για την δημιουργία και την λειτουργία των ανώνυμων εταιριών. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμείτε.
Κάθε ανώνυμη εταιρεία είναι εμπορική, έστω και αν ο σκοπός της δεν είναι η άσκηση εμπορικής επιχείρησης.
Ελάχιστος αριθμός εταίρων: Η ανώνυμη εταιρεία μπορεί να ιδρυθεί από ένα ή περισσότερα πρόσωπα ή να καταστεί μονοπρόσωπη με τη συγκέντρωση όλων των μετοχών σε ένα μόνο πρόσωπο. Η ίδρυση ανώνυμης εταιρείας ως μονοπρόσωπης ή η συγκέντρωση όλων των μετοχών της σε ένα μόνο πρόσωπο, καθώς και τα στοιχεία του μοναδικού μετόχου της, υπόκεινται στις διατυπώσεις δημοσιότητας
Ευθύνη εταίρων: Η ανώνυμη εταιρεία είναι κεφαλαιουχική εταιρεία με νομική προσωπικότητα, για τα χρέη της οποίας ευθύνεται μόνο η ίδια με την περιουσία της
Εταιρική επωνυμία: Η ανώνυμη εταιρεία λαμβάνει την επωνυμία της από το είδος της επιχειρήσεως, την οποία ασκεί. Στην επωνυμία δύναται να υπάρχει και το ονοματεπώνυμο κάποιου ιδρυτού ή άλλου φυσικού προσώπου, ή επωνυμία κάποιας εμπορικής εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση στην επωνυμία πρέπει να περιέχονται οι λέξεις «Ανώνυμη Εταιρεία».
Δημοσιότητα: Τα ιδρυτικά έγγραφα της ανώνυμης εταιρείας καθώς επίσης και οι τροποποιήσεις αυτών, οι οικονομικές καταστάσεις και λοιπές πράξεις που ρητώς αναφέρονται στο νόμο υπόκεινται σε διατάξεις δημοσιότητας.
Ελάχιστο κεφάλαιο: Το κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας καλύπτεται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό, από έναν ή περισσότερους ιδρυτές και καταβάλλεται, κατά τη σύσταση της εταιρείας, στο σύνολό του ή εν μέρει. Στη δεύτερη περίπτωση, το μέρος που καταβάλλεται κατά τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσο με το κατώτατο όριο του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμης εταιρείας που ορίζεται στο ποσό των είκοσι τεσσάρων χιλιάδων (24.000,00) ευρώ, ολοσχερώς καταβεβλημένο κατά τη σύσταση της εταιρείας.
Εκπροσώπηση της Εταιρείας -Διοικητικό Συμβούλιο: Η ανώνυμη εταιρεία εκπροσωπείται από το Διοικητικό της Συμβούλιο δικαστικώς και εξωδίκως. Ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου ορίζεται από το καταστατικό ή από τη γενική συνέλευση, εντός των ορίων που προβλέπονται στο καταστατικό. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται τουλάχιστον από τρία μέλη.
Απαγόρευση ανταγωνισμού: Απαγορεύεται στους Συμβούλους της ανώνυμης εταιρίας που συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στη διεύθυνση της εταιρείας, καθώς και στους διευθυντές αυτής, να ενεργούν, χωρίς άδεια της γενικής συνέλευσης για δικό τους λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων, πράξεις
Γενική Συνέλευση -Αποκλειστική αρμοδιότητα:
Η γενική συνέλευση της ανώνυμης εταιρίας είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει περί:
α) τροποποιήσεων του καταστατικού, ως τέτοιων θεωρουμένων και των αυξήσεων ή μειώσεων του εταιρικού κεφαλαίου.
β) εκλογής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ελεγκτών.
γ) εγκρίσεως του ισολογισμού της εταιρείας.
δ) διαθέσεως των ετησίων κερδών.
ε) Συγχώνευσης, διάσπασης, μετατροπής, αναβίωσης, παράτασης της διάρκειας ή διάλυσης της εταιρίας και
στ) περί διορισμού εκκαθαριστών.
Διανομή κερδών: Η διανομή των κερδών της ανώνυμης εταιρίας στους μετόχους γίνεται μόνο υπό τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.